English / English
home За нас Новини Комплекс Продажби Контакти
   

04.08.2009
06.10.2007
Още
statistics
68

2

32

34


zvstudio
zvstudio
 
 
Хисар е курортен град, разположен в централната част на България, в южните склонове на Средна гора. Градът се намира на 360 м надморска височина. Има около 9 000 души население и отстои на 40 км северно от Пловдив и на 165 км източно от София.

Природата е щедра към града! Планините го предпазват от студените северни ветрове и зимите тук са меки, а летните вечери – прохладни. Валежите са умерени, под средния за страната валеж. Есента и пролетта са топли, а снежната покривка е тънка и краткотрайна.

Селището е основано по римско време и е било защитено като крепост. Открити са останки от римски бани и голям амфитеатър. По времето на турското нашествие селището е било опожарено. През XVII век градът е бил възстановен и наречен Хисаря (Крепост).

Днес Хисар е балнеологичен курортен център с 22 термални извора. Температурата на водата е между 24 и 51° С. Най-горещи са естествените извори "Парилките" и "Момина баня". Водата е слабо минерализирана, без мирис и цвят, и се използва за профилактика и лечение чрез пиене и чрез балнеоложки процедури. Помага главно при стомашни, стомашно-чревни, бъбречно – каменни, жлъчно – каменни, чернодробни, гинекологични и др. заболявания.

Градският исторически музей е интересен за посетителите с експозицията на археологическите материали, проследяващи развитието на селището от древни времена.

Античната римска крепост Августа е един от най- добре запазените паметници в България от този вид. Тя е обявена за археологически резерват.
 
 
©2007 Arcus. Всички права запазени. Създадено от ЗВ Студио